Zdravotníctvo si má v roku 2019 polepšiť, očakáva sa aj zvýšenie platov pre zdravotné sestry

Podľa vzájomnej dohody dvoch ministerstiev to vyzerá tak, že na zvýšenie platov by si mali prísť práve zdravotné sestry. Vieme, že doktori na čele so zdravotníctvom požadovali zvýšenie platov a financií do svojho subjektu, zatiaľ čo pracovité sestričky v tejto úlohe hrali "druhé husle", respektíve v otázke zvýšenia platov sa na ne spomenulo iba okrajovo, ak vôbec. Zdravotné sestry ako vždy robili svoju prácu, i keď to veľakrát nemali a stále nemajú u nás ľahké. Práve táto pozícia má podľa všetkého počítať so zvýšením platu o 16 % a to od budúceho roka. Rozpočet pre zdravotníctvo na rok 2019 by tak mal predstavovať 5,2 miliardy eur s tým, že sa stanoví spomenuté navýšenie platu vo výške 16 % pre každú zdravotnú sestru- špecialistku a to priamo od 1.januára.

ekg

  • Pochopiteľne, takáto vysoká čiastka nebola pridelená len na zvýšenie platov, ale i na zdravotnú techniku, rekonštrukciu a technológiu, ktorá dokáže odvrátiť možné úmrtie pacienta.

operace

Ak sa na zvýšenie platu pozrieme polopatisticky, 16 % predstavuje asi 100, možno 120 eur mesačne navyše k súčasnému platu sestričiek. Čiastka, ktorá sa zdravotníctvu pridelí čisto iba na zvýšenie platov bude dosahovať viac než 200 miliónov eur, ostatné financie tak pravdepodobne pôjdu na vyššie zmienené veci a zlepšenie kvalít celého zdravotníctva SR. Tento krok má byť zároveň riešením problému, akým je údajne nedostatačné personálne obsadenie na pozícii zdravotná sestra-špecialistka. Výsledkom má byť stabilizovanie a udržanie kvalitného personálu v tomto odbore na celom území. Zvýšenie platov sa však má týkať celého stredného zdravotného personálu, konkrétne sa tak navýšenie bude týkať  sestier, ale aj pôrodných asistentiek či sanitárov.

operační sal

Dôležitým bodom je aj možné zníženie počtu úmrtí pacientov. Peniaze totiž idú aj na celkovú rekonštrukciu a vybavenie prístrojov, dofinancovať by sa mali aj služby spojené s urgentným príjmom či ambulantné služby celkovo.