Línia sv. Michala – 7 tajuplných a záhadných svätýň na jednej priamke

Sedem náboženských a kultových miest od Írska až po Izrael spojených jednou priamkou. Neuveriteľné? Možno áno ale aj napriek tomu je to skutočné. Táto priamka je dlhá cez 2000 km a spája 7 bodov duchovného aj historického významu venovaných archanjelovi Michaelovi. Podľa legendy je línia mečom, ktorým boh pohrozil diablovi a poslal ho späť do pekla.

zámek
 
Skelling Michael (Írsko)
Prvým je kláštor z veľmi ranných čias kresťanstva nachádzajúci sa na ostrove Skelling vzdialenom približne 17 km od pobrežia Írska. Už samotný ostrov je pozoruhodný svojím vzhľadom, pripomína osamotenú pyramídu vznášajúcu sa nad hladinou oceánu.
 
St Michael (Veľká Británia)
Línia klesá ďalej na juh a vo Veľkej Británii pretína ďalší strategický bod na malom ostrovčeku pri Cornwalle. Kláštor St Michael bol postavený ako menší náprotivok slávneho Mont Saint-Michel vo Francúzsku. Jeho múry boli postavené na starších základoch pohanskej svätyne.

ostrov
 
Mont Saint-Michel (Francúzsko)
Tretím bodom na línii je ikonický a turistami hojne navštevovaný Mont Saint-Michel nachádzajúci sa na rovnomennom ostrovčeku v zálive pri pobreží Bretónska. Opátstvo bolo postavené v 8. storočí a prelínajú sa v ňom rôzne architektonické štýly, od románskeho až po gotický.
 
Sacra di San Michele (Piemont, Taliansko)
O približne ďalších 1000 km smerom na juh priamka prechádza štvrtým bodom, starobylým opátstvom postaveným v 10. storočí na vrchole kopca Pirchiriano. Jeho ohromujúca monumentálnosť inšpirovala spisovateľa Umberta Eca k napísaniu svojho slávneho románu Meno ruže.
 
Santuario di San Michele (Puglia, Taliansko)
Románska svätyňa San Michele v Puglii stojí už 5. storočia. Má udelený štatút baziliky Minor a od roku 2011 je zapísaná do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. 
 
Santo Monastero di Taxiarchis Michail (Grécko)
V Grécku pretína priamka jeden z najvýznamnejších pravoslávnych kláštorov zasvätených archanjelovi Michaelovi. Presný historický dátum začatia jeho výstavby sa odhaduje na 5. storočie a kláštor bol viackrát rekonštruovaný. Zdobia ho bohaté byzantské maľby spolu s trojmetrovou ikonou Panormiti.

řecko
 
Stella Maris del Monte Carmelo (Izrael)
Posledným bodom je kláštor a kostol karmelitánskeho rádu na hore Carmel v Haife. Toto miesto bolo uctievané už od stredoveku a jeho výstavba ako kresťansko katolíckej svätyne sa datuje do 12. storočia.