Čo je to kratom?

Predtým, než si povieme niečo o účinkoch a využití kratomu, si v stručnosti povedzme, čo to ten kratom vlastne je a aký má pôvod.
Možno sa stretnete aj s jeho latinským názvom Mitragyna speciosa a je to strom vysoký minimálne 25 metrov, no dôležité sú pre nás hlavne jeho listy, ktoré ale môžu byť vzájomne odlišné výzorom ako aj svojimi účinkami. Ten viditeľný rozdiel treba hľadať vo farbe žiliek listov, podľa čoho sa následne rozdeľujú na niekoľko druhov a každý z nich má svoje špecifické účinky. Poznáme teda tieto tri základné druhy:

kratom-green-entikong-min (1)

  • Červený- RED
  • Biely- WHITE
  • Zelený- GREEN

Aký majúpôvod?
To zistíme, ak si odpovieme, na ktorom území rastú stromy Mitragyna speciosa. Nájdeme ich rásť v Indonézii, Thajsku, Malajzii, ale ich domovom je aj Papua Nová Guinea či Myanmar.
Teraz sa pozrime bližšie na účinky kratomu a to konkrétne podľa ich základného rozdelenia (uvedeného vyššie).
Ak niekto hľadá príjemné relaxačné účinky, potom sa musí orientovať na červené listy, resp. na typ RED. Tieto majú takisto schopnosť tlmiť najrôznejšie bolesti, ale ich účinky môžeme všeobecne špecifikovať ako relaxačné- teda vhodné v prípade, ak si chcete vyhradiť čas na plnohodnotný relax. Pri zvýšených dávkach však môže byť efekt až sedatívny.

kratom-yellow-bentuangie

Pokiaľ ale hľadáte efekt opačný a teda skôr nejaké funkčné povzbudenie a načerpanie síl, od toho sú biele listy, teda konkrétne druh WHITE. Dal by sa svojimi účinkami priradiť ku kofeínu a napomáha človeku zostať aktívnym, či už sa venujete štúdiu, práci alebo iným aktivitám. Mimochodom môže ísť o funkčné riešenia tiež pre aktívnych športovcov.
A že hľadáte nejaký kompromis, resp. spojenie medzi týmito dvoma možnosťami? Tak potom sú pre vás najlepšie zelené listy- GREEN. V stručnosti sa tento druh kratomu postará o dobrú náladu a takisto zvýši energiu. Práve z týchto „kombinačných“ dôvodov ide údajne o najobľúbenejší typ.